Ofte stilte spørsmål

Smørbukk

Tidene forandrer seg, men noen gode ting består. Heldigvis! Smørbukk, for eksempel, er fremdeles like god som den gang den ble lansert i 1935. Den dag i dag oppfatter mange nordmenn Smørbukk som den eneste, ekte fløtekaramellen.

Smørbukk i pose

Norges mest populære fløtekaramell!

Smørbukk i storplate

Denne storplaten er laget på deilig norsk melkesjokolade fra Nidar fylt med
myk Smørbukk-karamell.

Smørbukk i smågodt

I Nidar Smågodt-hylla finner du blant annet:
Myk Smørbukk, Smørbukk Fudge og Smørbukk Sjokoladebomber.

Smørbukk-pose

Norge mest populære fløtekaramell

Produksjonen av Smørbukk bærer preg av at dette er et produkt med lange tradisjoner. Fortsatt krever det å lage Smørbukk Original en god del håndverk: Først koker vi karamelldeigen i store kobberkjeler, deretter ruller vi ut deigen og kutter den i biter. 

Fra 1935 til 2011 var det den originale karamelloppskriften som lå til grunn for produksjonen av Smørbukk. I 2011 ble fløtekaramellen fornyet, slik at smaksopplevelsen for deg som karamellelsker er enda bedre.
Nå er karamellene mykere, og har enda mer smak av de gode råvarene!

smørbukk

Historien om Smørbukk

”Det var engang en kjerring som satt og bakte. Hun hadde en liten gutt, han var så tykk og fet og ville så gjerne ha god mat, og derfor kalte hun ham Smørbukk.” Det kjente folkeeventyret har gitt navn til fløtekaramellen Smørbukk.

På sett og vis kom karamellen Smørbukk til Norge allerede i 1928. Dette året besøkte Alf Bergene en godterimesse i Tyskland. Messen var full av søtt godteri og deilige sjokolader, men det var en helt spesiell fløtekaramell som fanget Alfs interesse og gane. Han bestemte seg raskt for å få fatt i oppskriften. Vel hjemme i Norge ga han karamellen navnet Smørbukk – etter det kjente og kjære folkeeventyret.

Varemerket ble registrert i 1925, men det skulle likevel ta ti år før nordmenn flest fikk smake på denne herligheten. Bergene hadde ikke råd til å sette karamellen i produksjon… Men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, og i 1935 fikk nordmenn for første gang nyte den ekte fløtekaramellen.

Smørbukk ble umiddelbart en suksess, og mange konkurrenter forsøkte å kopiere oppskriften. Tross flere forsøk lykkes ingen, og Smørbukk har beholdt sin plass som den eneste, ekte fløtekaramellen.
I ettertid kan vi godt gjette oss til at Alf Bergenes øyne skinte litt ekstra da han fant ”gull”, i form av oppskriften på Smørbukk. I dag spises det nemlig ca 100 millioner karameller Smørbukk hvert år!

Den gangen ble Smørbukk laget på Bergenes sjokoladefabrikk på Grünerløkka i Oslo. 50 år etter ble Nidar og Bergene slått sammen, og fløtekaramellen kom til godterifabrikken i Trondheim.